Nederland Unieke silo voor orchideëensubstraat

Nederland: hét bloemenland bij uitstek. Niet meer dan logisch dus dat er een grote vraag is naar kwaliteitspotgronden en groeisubstraten voor professionele kwekers. De toenemende focus op spitstechnologie in de bloemenkweek brengt nieuwe projecten met zich mee, waarvan op 20 juni een wel zeer revolutionair voorbeeld in gebruik werd genomen. Horticoop, een grote naam in deze sector, opende in Bleiswijk namelijk de eerste fabriek voor orchideeënsubstraat ter wereld. En SCE nam het unieke silogebouw voor zijn rekening.


Gesloten proces voor minimale contaminatie

Voor de productie van het beste barksubstraat (boomschors) besliste Horticoop om alle producten - die daarvoor gewoon op storthopen lagen - in silo’s op te slaan. Met een vrijwel volledig gesloten en geautomatiseerd productieproces wordt de kans op besmetting van buitenaf immers minimaal. Hierdoor kunnen klanten altijd rekenen op substraat van hoge kwaliteit.

Een volledige constructie op maat

Om Horticoop een superieure silo te leveren bracht SCE samen met de klant de eigenschappen van de verschillende producten in kaart. Op basis daarvan werd een constructie op maat ontworpen. Het siloblok werd een combinatie van gladwanden en damwanden. Daarnaast zorgde SCE voor zowel de hoofddraagconstructie, de trechters, het cellendek, de dakconstructie en de trappenhal, als de staalstructuur van het ontvangstgebouw en de vluchttrap.


Een goede uitloop uit en slijtvastheid van de trechters zijn van primordiaal belang voor een goede werking. Daarom zorgde SCE voor extra dikke trechters die bovendien zo glad mogelijk werden gemaakt. En dat allemaal netjes op tijd en binnen het budget.