“We hebben plannen voor de toekomst en ik kan je verzekeren: SCE zal erbij zijn”

MOWI, een internationaal gerenommeerde zalmkwekerij en -verwerker, bouwde op het Schotse eiland Skye een nieuwe fabriek voor de levering van zalmvoeder in de regio. ‘Een enorme uitdaging maar het gespecialiseerde SCE-team hielp ons dit te realiseren’, zegt Mick Watts van MOWI.

 

In het dorpje Kyleakin in Schotland voltooide SCE een van de meest prestigieuze projecten in zijn 30-jarige geschiedenis: een ultramoderne zalmvoederfabriek. SCE installeerde de meest innovatieve silo's op de markt en bouwde het grootste deel van de site. “De bouw van deze fabriek was een zeer specifieke opdracht”, zegt Mick Watts van MOWI (voorheen bekend als Marine Harvest). “SCE staat in de sector bekend als een bedrijf dat projecten van deze omvang en complexiteit kan realiseren. We hadden contact met 4 verschillende bedrijven als partner voor de toelevering van het project. We checkten de referenties van alle vier toeleveranciers en bezochten hun fabrieken.”

“Toen ik in Lichtervelde op bezoek was bij SCE, was ik echt onder de indruk. Van hun innovatievermogen en de kwaliteit van hun producten, maar ook van de mensen die bij SCE werken. Ik had meteen een goed gevoel. We maakten kennis met een toegewijd team en indrukwekkende middelen. Vanaf dag 1 werkten we met met Tom als projectleider, Koen vanuit de sales en Steve als site supervisor en dit team is nooit veranderd. Bij projecten van deze omvang werk je vaak met partners die je steeds andere mensen sturen. Je verliest tijd omdat je hen steeds opnieuw moet informeren. Dat is nooit gebeurd met SCE. Koen, Tom en Steve bleven bij ons vanaf het begin tot de laatste dag.”

 

OP DE SITE

“Bij SCE weten ze heel goed waar ze goed in zijn en waar ze niet goed in zijn. Ze improviseren niet. Ze bieden niet een breed scala van producten aan, maar ze houden zich aan waar ze goed in zijn. En dat leveren ze met grote kwaliteit. We hadden zo’n betrouwbare partner nodig voor deze complexe opdracht. Dit was een brownfieldsite, dus we moesten vanaf nul beginnen opbouwen. We zijn gestart met de met de constructie van een 40 meter hoge toren waar de aangeleverde grondstoffen gereinigd worden. Het was een uitdaging om tijdens de bouw ervan deze toren te verbinden met de doseersilo’s en machinehuis. Door de goede planning is dit vlekkeloos verlopen.

“Steve, de werfleider van SCE, was altijd heel duidelijk en eerlijk. We kregen alle belangrijke informatie op tijd binnen. Toen er een probleem was, hebben we dat samen aangepakt. Ik was onder de indruk van hun werforganisatie en de discipline van het team. In totaal waren er 15 verschillende bedrijven actief op de site, 50 elektriciens, 20 programmeurs ... Communicatie is cruciaal voor een project als dit en die werd door SCE fantastisch aangepakt. Elke ochtend hadden we een vergadering: we spraken over de afgelopen 24 uur en de volgende vijf dagen. Steve was een briljante teamspeler, altijd gefocust op het werk, altijd klaar om problemen op te lossen, met steeds de focus op veiligheid, maar ook gewoon leuk om mee te werken. Als je aan een fabriek werkt in de weersomstandigheden waarin we moesten werken, heb je mensen nodig die het moreel van het team hooghouden. Ik kan je verzekeren dat dit weer de mensen niet gelukkig maakt.”

 

UITDAGING

“De grootste uitdaging was zeker het weer. We hebben de bouw in anderhalf jaar tijd voltooid, wat vrij snel is, maar op elke andere plaats ter wereld zouden we het nog sneller hebben gedaan. Elke dag moesten we rekening houden met de weersvoorspellingen. Hier in het noordwesten van Schotland is het bijna elke dag regenachtig en winderig. We werkten met vijf kranen. Wanneer het onmogelijk was om de kranen te gebruiken, stond de bouw niet stil.

“Steve en Koen, iedereen van SCE werkte altijd oplossingsgericht. Ze zeiden nooit ‘ik weet het niet’. Ze onderzochten het en de dag erna kwamen ze met een oplossing.”

“We hebben plannen voor de toekomst en ik kan je verzekeren: SCE zal erbij zijn. Het is een klantgericht, attent bedrijf dat kwaliteit levert. Wat ze zeggen dat ze gaan leveren, leveren ze ook. En als ze leveren, is het kwaliteit.”